Over ons

Skûtsje De Trije Doarpen

Hoe kan een dorp met skûtsje geschiedenis geen skûtsje hebben? Dat dachten initiatiefnemers Enne de Vries, Jan de Haan, Jildert Holtrop, Jouke Annema en Michiel Bakker, allen woonachtig in De Trije Doarpen, ook. Gezamenlijk hebben zij stichting Skûtsje de Trije Doarpen opgericht. Op 25 maart 2020 brachten wij het door ons aangekochte skûtsje thuis, zoals te zien is in onderstaand filmpje.

De Trije Doarpen is Frysk voor de drie dorpen. Echtenerbrug, Echten en Delfstrahuizen zijn gelegen aan het Tjeukemeer, het grootste meer van Friesland.

 

Het skûtsje is een historische platbodem van meer dan 100 jaar oud. Het door de wind voortgebrachte skûtsje vervoerde vroeger 53 ton aan lading. Tegenwoordig wordt het skûtsje ingezet als wedstrijdschip en zeilt de bemanning onder aanvoering van Enne de Vries mee met wedstrijden op de Friese wateren.

Het skûtsje heeft uiteraard een sportieve functie evenals een educatieve, sociale en culturele functie. Zo vinden wij het betrekken van basisscholen bij de stichting belangrijk, om zo kinderen kennis te laten maken met een deel van onze historie en de zeilsport.

Skûtsje de Trije Doarpen

 

Meer weten over ons of over het skûtsje? Neem dan contact met ons op!