Nijsflits

 

Sint-Maarten

Waar doen jullie het allemaal voor, wordt ons wel eens gevraagd. Het antwoord laat zich niet in 1 zin geven. Elke dag opnieuw vinden we het geweldig dat regio Tjeukemeer een eigen skûtsje heeft. En dat we meedoen aan de mooie zeilwedstrijden die Friesland rijk is.

En waar we het ook voor doen, zijn al die zingende kinderen op 11 november.

Het is inmiddels een traditie. Met Sint-Maarten komen de kinderen met lampion en al liedje zingend bij het skûtsje langs. Dit jaar mochten we meer dan 130 (zelfgemaakte) zakjes snoep uitdelen.

 

Partnerskip avond

Zonder support geen skûtsje. In 2023 hebben we 43 bedrijven die ons financieel steunen.

Op vrijdag 24 november hebben we onze jaarlijkse partnerskip avond gehouden bij Kookstudio Luciaz’ eeterij te Echten. Deze avond stond in het teken van het geven van een toelichting op de ontwikkelingen in de Stichting. En we bieden tevens mooie gelegenheid om te netwerken.

We hebben teruggeblikt op het afgelopen seizoen en vooruitgekeken naar 2024. Tevens hebben we doorgenomen hoe het financieel met de Stichting gaat en laten zien hoe alle bedrijven, ‘vrienden van’ en donateurs van onschatbare waarde zijn. Om wat meer over skûtsjes en skûtsjesilen te vertellen, hebben we een leuk vraaggesprek gedaan met een bemanningslid. En we hebben onze nieuwe schipper, Enne de Vries, voorgesteld. Daarover straks nog wat meer in deze Nijsflits.

Al met al kijken we terug op een geslaagde en gezellige avond.

 

Nieuwe Schipper

Met ingang van komend seizoen wordt Enne de Vries onze nieuwe schipper. Enne woont in Echtenerbrug.

Hij is sinds het begin betrokken bij de Stichting. Enne neemt het helmhout over van Henk Regts.

Met hulp van Henk Regts hebben wij in 2020 de keuze gemaakt om ons prachtige skûtsje aan te schaffen en weer thuis te brengen (eerste eigenaren kwamen ook uit Echten en Echtenerbrug). We hebben destijds met Henk een afspraak gemaakt dat hij een aantal jaar schipper zou zijn bij ons en in deze tijd Enne op zou leiden tot schipper.

Henk Regts zal komend seizoen met de Grutte Pier deelnemen aan de IFKS A-klasse nadat we met ons Skûtsje promotie hebben gemaakt in 2023 (4e geworden tijdens de IFKS). Wij wensen Henk en zijn bemanning heel veel succes toe met hun nieuwe uitdaging.

Enne heeft het afgelopen jaar al goed mee kunnen kijken en meters kunnen maken op het skûtsje. In april staan de eerste wedstrijden op het programma. Wij hebben zin om los te gaan met onze nieuwe schipper uit De Trije Doarpen!

 

Nieuwe Zwaarden

In aanloop naar het nieuwe seizoen kwamen we erachter dat onze zwaarden in slechtere staat waren ondanks de reparaties die al waren uitgevoerd. In overleg met de technische commissie van de IFKS hebben we een noodreparatie mogen uitvoeren zodat we wel mee konden doen.

De noodreparatie was ook noodoplossing, de zoektocht en levertijd van nieuwe zwaarden was langer dan verwacht. In de zoektocht zijn we uitgekomen bij Boersma uit Gorredijk. Vanwege de levertijd waren de zwaarden niet klaar voor het afgelopen IFKS.

In 2024 gaan we de nieuwe zwaarden in gebruik nemen. Ze worden hierbij ook gelijkgesteld en uitgelijnd. De zwaardenmaker, die ook gespecialiseerd is in het maken van masten voor skûtsjes, laten we ook gelijk de mast nakijken.

 

Agenda

Op vrijdag 8 december staan we op de Kerstmarkt bij Warenhuis de Boer.

 

Oliebollenactie

Ook dit jaar organiseren wij op Oudejaarsdag de oliebollen actie in samenwerking met Bakkerij Breimer en de Ald & Nij ferieniging. Binnenkort volgt hierover meer informatie.

 

Vriendelijke groet,

Jouke, Enne, Michiel, Jan, Jildert en Tineke